Foto: Begeer BV

Mooie medaille na zware HT-roeirace

Op 31 mei is voor de 45e keer de traditionele HT-roeirace georganiseerd. In totaal deden 135 teams uit het hele land mee om de tocht van Harlingen naar Terschelling roeiend af te leggen. En dat viel niet altijd mee.
De omstandigheden leken bij de start goed, maar door een stevige wind en golfslag kregen de teams het regelmatig zwaar te verduren. Om 10.00 uur in de ochtend vertrok de eerste groep sloepen en een uur later startte de laatste groep. Alle teams hebben, onder aanmoediging van volgschepen en pleziervaart, de overkant bereikt.

Zware tocht

In totaal moest er circa 34 kilometer roeiend worden afgelegd. Daarmee is de tocht over de Waddenzee één van de zwaarste van ons land. De eerste editie van de tocht werd op 21 juni 1975 georganiseerd. Op die dag bestond de zeevaartschool 100 jaar en gingen twee sloepen met elkaar de strijd aan.

Medailles

Uiteraard werden de winnaars van het spektakel beloond met een mooie prijs, vervaardigd door Koninklijke Begeer BV. De medailles zijn van geelkoper geperst en worden op de voorzijde voorzien van een sloep met tekst. De grote tekst ‘Roeirace’ wordt met de hand ingelakt. De medaille, die een diameter heeft van 5 centimeter, draagt een gegoten kroon en is voorzien van een dun laagje echt goud. Het kleurrijke halslint is speciaal voor de race samengesteld en geconfectioneerd.