Foto: Begeer BV; Gouden Koksmuts

Gouden Koksmuts gemaakt door Koninklijke Begeer BV

Ook dit jaar is weer het Nationaal kampioenschap voor brigades van toprestaurants gehouden. Op 7 januari 2019 vond het plaats tijdens de Horecava in de RAI in Amsterdam. Koninklijke Begeer BV had de eer om de HANOS Gouden Koksmuts, de prijs waarmee het winnende team naar huis ging, te vervaardigen.

Het evenement vond dit jaar voor de 58ste keer plaats. De chef-koks van in totaal acht restaurants uit heel Nederland gingen de strijd aan om de Gouden Koksmuts 2019. Zij kregen uiteraard de hulp van twee souschefs. Het thema van deze wedstrijd was duurzaamheid.

Blackbox met ingrediënten

De chef-koks moesten vier gangen bereiden binnen een bepaalde tijd. Deze werden vervolgens beoordeeld door een vakjury. De teams kregen een zogeheten blackbox met daarin diverse ingrediënten. De inhoud van de box kregen ze pas op de dag van de wedstrijd te zien.

Uiteindelijk werd de prijs gewonnen door het team van Jonathan Zandbergen van Hotel & Restaurant Merlet. De teamleden gingen naar huis met de Gouden Koksmuts als wisseltrofee en een kleine replica die ze mogen houden. Verder zat er nog een prijzenpakket aan vast met daarin onder meer een Koksgilde cheque ter waarde van 1.000 euro.

Gouden Koksmuts

Koninklijke Begeer BV heeft de Gouden Koksmuts met de hand vervaardigd en gepolijst. Vervolgens is er een gebogen band omheen geplaatst en een graveerplaat op gemonteerd. Naderhand is de koksmuts voorzien van een echte laag goud. De replica is een gegoten miniatuur variant.